Lymfoedeem therapie

Wat is oedeem ?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.
Dit uit zich als een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. 


Vormen van Oedeem:

Lymfoedeem

Oorzaken van lymfoedeem:
1. aangeboren ofwel primair lymfoedeem
2. secundair lymfoedeem door een beschadiging van het lymfesysteem na bijv bestraling of door het wegnemen van lymfeklieren bij een operatie

Veneus Oedeem

Oorzaak hiervan is achteruitgang of beschadiging van het bloedvatenstelsel.

Anatomie

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie.
Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen. 


De behandeling van Oedeem

De therapie kan bestaan uit verschillende onderdelen:
1. manuele lymfdrainage: een massagetechniek om de afvoer van  
het  lymfvocht te bevorderen
2. oefeningen
3. voorlichting/adviezen
4. compressietherapie(speciale drukverbanden)
5. therapeutisch elastische kousen

Effecten van de therapie:

Omvangvermindering
Spanningsafname
Pijnvermindering
Functieverbetering
Afname van infectiekans

Vergoedingen

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste negen behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering, Lymfoedeem wordt door de zorgverzekeraars langdurig vergoed. Uw therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapeut is lid van de BATC